Slået op d.

Inspiration til accessories

Kalkmaling på krukker, vaser o.l.

Jeg holder rigtig meget af at gå i genbrugsbutikker og på loppemarkeder.  Det er ikke altid jeg søger efter noget specielt, men finder jeg vaser, krukker eller skåle med den rigtige form, så bliver jeg glad. En buttet, rund vase kan blive fin med kalkmaling. Store gulvvaser med motiver, som tiden for længst er løbet fra, hører også til mine favoritter. Jeg forestiller mig lidt på forhånd, hvordan tingene kan komme til at se ud og glæder mig altid til at komme hjem og sætte de første strøg! Prøv at læg mærke til, næste gang du besøger en genbrugsbutik eller et loppemarked, om der er nogle ting, du evt. kan genbruge og som du har lyst til at male.  Læg mærke til form og evt. struktur – abstraher fra det oprindelige udseende. Med den rette farve og struktur, kan det forandre udtryk. Det sjove er, at der går helt sport i at finde sager til billige penge, der kan komme til at ligne ”noget”, som er købt i en brugskunstforretning J Når jeg maler mine vaser, krukker og skåle, sørger jeg først for, at de bliver grundrenset. Det er en hurtig proces og kan betale sig at bruge tid på. Som regel maler jeg tingene tre til fire gange. Det dækker såmænd fint med to gange, men jeg ynder at lege med kalkmalingen og lægge det på i fede lag. Nogle steder, får det lov at løbe ned ad krukken – strøgene lægges på kryds og tværs med let hånd og penslen/svampen drejes. Ofte har jeg tre dåser maling stående i forskellige farver og jeg dypper i alle dåser med samme pensel!! Det kraftige lag og forskellige farver giver mig mulighed for at arbejde med en struktur bagefter, når jeg forsegler med voks.  Jeg må indrømme, at de grå nuancer er mine foretrukne. For at skabe lidt patina, kan jeg finde på at tage en helt lys farve, tynde den meget med vand, dyppe en svamp i malingen og vride den over den tørre krukke, efter jeg har malet med de grå farver.  Forinden har jeg vokset krukken med klar voks, det gør nemlig at den lyse farve preller. De steder, hvor jeg synes den preller for meget, kan jeg finde på at dyppe penslen i den ufortyndede lyse maling og sætte en klat, dreje lidt med penslen og lade det løbe. Når al malingen er helt tør kommer det sjove. Jeg kan vælge at vokse igen med klar voks eller med den hvide voks. Voksen vil lægge sig i strukturen på krukken. Der er også mulighed for, at den brune voks kan skabe et fint look. Det er en smagssag. De forskellige farvede voks, tåler også at blive blandet indbyrdes. Det kan man evt. gøre nogle steder. Gå lidt på afstand og kig, når du arbejder med krukken, drej den lidt og overvej, om der er noget, der skal ændres undervejs. Slib evt. nogle steder og få noget nyt frem fra det underliggende lag. Alt er tilladt. J Det er processen, som er sjov og hvis man samtidig kan få et smukt og personligt resultat, ja, så er arbejdet lykkedes og du opnår måske at stå med en ting, som du bliver glad for. Hvis ikke resultatet er blevet, som du havde forventet, så er det muligt at male ovenpå igen. God fornøjelse!

Før
Før
Efter
Efter
Før
Før
Efter
Efter
Før
Før
Efter
Efter
Før
Før
Efter
Efter

Inspiration til accessories og andre små projekter

Her finder du inspiration til små og store projekter med kalkmaling, se tips og tricks til hvordan du kan forvandle krukker, skåle og vaser til noget helt ekseptionelt med kalkmaling, voks og lidt fliseklæber.

——————————————————————————————————————–

Vi har fået 4 nye farver i kalkmaling. Jeg har afprøvet farven Flod på lysestager i træ. To gange har jeg malet stagerne, som oprindeligt var hvide. Du kan male stagerne med pensel eller svamp. Jo kraftigere lag du lægger på – jo mere vil voksen lægge sig ned i strukturen/penselstrøgene. De har som afsluttende behandling fået forsegling med klar voks samt brun voks. Lad lige den klare voks tørre en halv times tid, inden du giver brun voks. Voksen kan du nemt påføre med en svamp, men det er også muligt med en pensel. Penslen kan gøres ren i sulfo.

Før voks behandling
Før voks behandling
Efter voks behandling
Efter voks behandling

Barnestolen var hvid inden den blev malet med en anden af de nye farver, som hedder Kornmod. Husk altid at forsegle med klar voks først, hvis du gerne vil ha en farvet voks ovenpå. Hvis du ikke gør det, suger den matte kalkmaling nemlig for let farven i voksen til sig og resultatet kan blive grumset at se på. Med den klare voks først, lægger den farvede voks sig fint på overfladen og strukturen i malingen. Påfør gerne voksen med roterende bevægelser til at begynde med og til slut kan du med en let hånd trække svampen i træårenes retning.   På denne stol er der forseglet med brun voks til slut og farven gir et varmt skær til den lidt karrygule tone.

Før voks behandlingen
Før voks behandlingen
Efter voks behandlingen
Efter voks behandlingen

Malerier udført med kalkmaling

Jeg har været i gang med to lærreder i målene 90 x 90 Farverne jeg har brugt er Horisont, Sten, Sort Sol, Bark, Jordbrun, Havsalt samt Sælskind. Når jeg begynder, maler jeg først over med en tilfældig farve- også rester, hvis du har det –  hele lærredet får en omgang og kanterne tager jeg også med, så sparer jeg en ramme. I grunden synes jeg billederne er bedre uden ramme.

Når det første lag er tørt, hælder jeg tilfældige farver ud på lærredet forskellige steder – selvfølgelig i den farveskala jeg vil bruge. Jeg tager et stykke linoleum i en passende str. og trykker/flytter farven rundt. Når der er et kraftigt lag på og du slipper dit linoleum fra lærredet og det siger “svup”, så dannes der en lækker struktur, som du kan bruge. Samtidig kan jeg finde på at dryppe tyndere maling på hist og her.

Det er en rigtig god måde at få begyndt på. Vær ikke nervøs, for der er altid mulighed for at ændre undervejs, så intet er spildt. Tværtimod er det lækkert med et kraftigt lag nogle steder, for når malingen er tør og du vokser, så lægger voksen sig i strukturen – herved får du noget forærende.

Lad også nogle områder stå glatte, tænk lidt i flader – glat/struktur – roligt/uroligt. det giver liv til billedet. I begyndelsen skal du bare lege og ikke tænke alt for meget – efterhånden opstår der flader, som du gerne vil gemme og måske arbejde videre med. Er der urolige områder, så kan du evt. gøre dem mere rolige ved at tilføje en tyndere farve på et større stykke, det skaber ro. Husk at bruge klar voks, inden den farvede. Jeg har brugt klar voks samt brun voks.

Projekt med vaser købt på marked.

Nogle ville sikkert mene, at jeg er vanvittig, når jeg kan finde på at male disse to vaser, for de er af fabrikatet Knabstrup. Da jeg selv vil beholde dem og de skal stå et bestemt sted, så passer de ikke ind hos os, som de ser ud nu. I øvrigt har jeg fået dem til en rimelig pris, det gør det lidt mere legalt og finde på sjove og tossede ideer, ikke?

Jeg har først rengjort vaserne og herefter har de fået to lag kalkmaling i farven Sort Sol.

Stor vase
Stor vase
Lille vase
Lille vase
1. lag maling
1. lag maling
Malingen er tør efter to lag
Malingen er tør efter to lag

Så begynder det sjove med flere lag. Farverne jeg har brugt er Sort Sol, Bark, Sælskind og Sten. Jeg dypper penslen tilfældigt i de forskellige farver og pensler på i forskellige lag. Når malingen er tør, vokser jeg først med klar voks og herefter med brun voks. Jeg anvender straks efter en svamp, der er dyppet i farven Bark og giver vaserne et tyndt lag, så farven virker transparent. Havde jeg IKKE vokset først, så ville det underste lag maling ha`suget det næste lag maling til sig. Jeg kunne også ha `valgt at bibeholde den sorte, Sort Sol, men jeg synes det giver mere liv og karakter til vaserne, når man anvender flere farver. Man kan lægge farver på ad flere omgange og påføre voks. Prøv dig lidt frem

Det færdige resultat ses nedenfor

Det færdige resultat
Det færdige resultat
Vaserne tæt på
Vaserne tæt på
Vaserne tæt på
Vaserne tæt på
Vaserne tæt på
Vaserne tæt på

 

 

Eksperiment med fliseklæber, kalkmaling samt voks på porcelæn

Her har jeg forsøgt at kombinere kalkmaling med en fin porcelænsskål for at få et rustikt look på skålen, som blot er en billig skål til 20 kr., men formen er fin.

En porcelænsskål i farven bordeaux
En porcelænsskål i farven bordeaux
Fliseklæber påføres
Fliseklæber påføres med en svamp og det tørrer
overskydende fliseklæb poleres af
Males to gange med farven Jordbrun
Skålen males med brun kalkmaling
Forsegles med klar voks samt brun voks
Afslutningsvist behandles skålen med voks
Den færdige skål

——————————————————————————————————————–

Eksperiment med fliseklæber, kalkmaling samt voks på plast

Her har jeg forvandlet en simpel gul plastikskål til en meget mere farverig og indbydende skål.

Plastik skål
Plastik skål med fliseklæber
Plastik skål med fliseklæber
Plastik skål – bagsiden
Forskellige kalkmalinger tilføjes: Efterår, Vådt ler, Solnedgang
Forskellige farver tilføjes: Efterår, Vådt ler, Solnedgang
Skålen efterbehandles med brun voks
Skålen efterbehandles med klar og brun voks

——————————————————————————————————————–

Eksperiment med fliseklæber, kalkmaling samt voks på glas

Denne glasskål er blevet forvandlet til en ny og rustik skål ved hjælp af fliseklæber og kalkmaling i farverne Horisont, Vadehav,Tåge, Bark samt en slutbehandling med klar og brun voks.

Tidligere glasskål
Tidligere glasskål

——————————————————————————————————————–

Eksperiment med fliseklæber, kalkmaling samt voks på porcelæn

Her har jeg kombineret en perlemorsvase med kalkmaling og voks for at lave en rustik vase.

Porcelænsvase i perlemor
Porcelænsvase i perlemor
Porcelænsvase med fliseklæber
Porcelænsvase i perlemor bliver til rustik krukke med farven Sten
Porcelænsvase i perlemor bliver til rustik krukke med farven Sten
Afslutningsvist behandles med brun voks
Afslutningsvist behandles med klar og brun voks

——————————————————————————————————————–

Inspirationsbilleder før og efter

Her kan du se nogle flere inspirationsbilleder med før og efter billeder. Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte os på jmkiil.dk

Før og efter billede
Før og efter billede

——————————————————————————————————————–

Billede før og efter
Før og efter

——————————————————————————————————————–

Før og efter billede
Før og efter billede

——————————————————————————————————————–

Lampe før og efter
Lampe før og efter
Lampe nærbillede
Lampe nærbillede

——————————————————————————————————————–

lampe før og efter
Lampe før og efter
Lampe nærbillede
Lampe nærbillede

——————————————————————————————————————–

Vaser før og efter
Vaser før og efter

——————————————————————————————————————–

Plastik skåle før og efter
Plastik skåle før og efter

——————————————————————————————————————–

Lysekrone før og efter
Lysekrone før og efter

Vi håber du er blevet inspireret af vores lille udpluk af kreative ideer, har du spørgsmål til kalkmaling eller voks er du velkommen til at kontakte os på jmkiil.dk – kalkmaling.dk er også på FB